Moedermelk blijft de meest geschikte voeding voor een baby. Deze melk bevat afweerstoffen en voorziet in alle behoeftes van een pasgeborene. Daarnaast stimuleert het zuigen aan de borst de juiste ontwikkeling van de kaak- en mond spieren. Borstvoeding geven brengt vele voordelen met zich mee. Soms vraagt het wel wat extra aandacht voor dat de voeding echt goed op gang komt, maar in de meeste gevallen lukt het geven van borstvoeding, onze kraamverzorgende kan je hierbij helpen.

Het is belangrijk dat de baby binnen een uur na de geboorte wordt aangelegd. Dit stimuleert het op gang komen van de melkproductie. Het is belangrijk dat de baby de eerste dagen zo veel mogelijk wordt aangelegd,in ieder geval zes tot acht keer per dag.
leg de baby regelmatig aan de borst zodat de voeding snel op gang komt. De eerste dagen dat de baby drinkt, krijgt hij\zij colostrum binnen, een dunne, gelige vloeistof die bestaat uit water, eiwitten en mineralen. Hierin bevinden zich belangrijke afweerstoffen die de baby beschermen tegen oorontsteking en infecties van ingewanden en luchtwegen.

Kraamzorg babylief hanteert de tien vuistregels over borstvoeding die zijn opgesteld door WHO-Unicef. Alle instellingen voor moeder- en kindzorg dienen ervoor zorg te dragen

vinkje  zij een beleid t.a.v. borstvoeding op papier hebben, dat standaard bekend gemaakt wordt aan alle betrokken medewerkers

vinkje  alle betrokken medewerkers de vaardigheden aanleren, die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dat beleid

vinkje  alle zwangere vrouwen voorgelicht worden over de voordelen en de praktijk van het geven van borstvoeding

vinkje  moeders binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen worden met borstvoeding geven

vinkje  aan (aanstaande) moeders uitgelegd wordt hoe ze hun baby moeten aanleggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als de baby van de moeder gescheiden moet worden

vinkje  pasgeborenen geen andere voeding dan borstvoeding krijgen, noch extra vocht, tenzij op medische indicatie

vinkje  moeder en kind dag en nacht bij elkaar op een kamer blijven(rooming-in)

vinkje  borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd

vinkje  aan pasgeborenen die borstvoeding krijgen geen speen of fopspeen gegeven wordt

vinkje  borstvoeding begeleidingsgroepen (moedergroepen) gevormd kunnen worden en dat (aanstaande) moeders bij het beëindigen van de zorg naar deze groepen verwezen worden.

vinkje  Wij werken samen met lactatiedeskundige Greke Mac Donald-Hogeveen  van Viva La Mamma.

vinkje  Wij organiseren ook borstvoeding middag bij voldoende aanmeldingen.

Soms lukt het geven van borstvoeding niet of zijn er andere redenen om voor flesvoeding te kiezen. Flesvoeding wordt zorgvuldig samengesteld en is een verantwoorde vervanger van moedermelk. Afhankelijk van het geboortegewicht wordt de baby de eerste dagen zes tot acht maal per dag gevoed.

Voor het geven van flesvoeding haalt u in huis:

vinkje  minimaal twee zuigflessen en twee spenen

vinkje  een flessenborstel

vinkje  een blik zuigelingenvoeding voor de pasgeboren baby

vinkje  een pan voor het uitkoken van flessen en spenen

vinkje  voor het opwarmen van de voeding een pan, flessenwarmer of magnetron.

Kook flessen en spenen voor gebruik eerst uit. Leg de flessen gedurende tien minuten in een pan met kokend water, zorg wel dat ze onder water staan. Kook de laatste drie minuten ook de spenen mee. Laat de flessen vervolgens met de opening naar beneden uitlekken op een schone theedoek. Eenmaal in gebruik, is drie minuten uitkoken voldoende. Uitkoken gebeurt de eerste weken dagelijks. Totdat de baby zes maanden is moeten flessen en spenen tweemaal per week worden uitgekookt. Spoel de flessen na het voeden goed om, zodat er geen melkresten meer in zitten, en borstel ze daarna schoon met een daarvoor bestemde flessenborstel. Doe hetzelfde met doppen en spenen. Berg spenen en flessen altijd droog op. Gebruik spenen niet langer dan zes weken. Controleer regelmatig of er geen scheurtjes in de spenen zitten.