Het aantal besmettingen loopt in bepaalde regio’s heel snel op. Daardoor zijn er door de regering landelijke beperkende maatregelen genomen met aanvullingen van regionale maatregelen voor de komende 3 weken.

Wat zijn de uitgangspunten voor de nieuwe maatregelen voor de kraamzorg?

  • Ze moeten aansluiten bij de landelijke adviezen van de regering
  • Ze moeten aansluiten op de extra regionale maatregelen
  • Ze moeten de kraamverzorgenden helpen zoveel mogelijk hun taak te kunnen uitvoeren zonder extra risico te lopen op een besmetting met Covid-19.
  • De richtlijnen worden afgestemd op de andere zorgverleners in de Geboortezorg.

Het advies vanuit de Taskforce Covid-19
Vanaf 6 juli gold in de sector kraamzorg een verruiming van de kraamvisite thuis bij gezinnen waar géén (verdenking op) Covid-19 is. Het advies sinds die tijd is dat voorzichtigheid geboden is met de visite tijdens de kraamweek. Naar aanleiding van nieuwe maatregelen gaat het oude advies opnieuw gelden waarin restricties zijn voor de kraamvisite.
Binnen de verruimingsmaatregelen wordt onderscheid gemaakt tussen kraamgezinnen met (verdenking op) COVID-19 besmetting en kraamgezinnen zonder (verdenking op) COVID-19 besmetting.

(Verdenking op) besmetting:
Sinds 11 mei 2020:

  • Bij (mogelijke) besmetting wordt 3 uur fysieke zorg geleverd door de kraamverzorgende. Op voorwaarde dat er voldoende PBM in de regio aanwezig is en indien ‘zinnig en gepast’ kan worden overwogen de zorg uit te breiden en te verdelen over meerdere momenten op de dag. Ook voldoende personeelscapaciteit is hierbij van belang.
  • Belangrijk is dat de intake bij een (vermoedelijke) besmetting niet aan huis wordt gedaan. Advies is om dit uit te stellen of telefonisch te doen, of een combinatie hiervan. Daarnaast wordt ook kraamvisite in dit geval afgeraden.
  • Het Kenniscentrum Kraamzorg heeft een werkinstructie opgesteld omtrent thuisisolatie bij coronabesmetting tijdens het kraambed. Hierin wordt onder andere beschreven hoe de kraamverzorgende om moet gaan met PBM bij een kraamgezin met (verdenking op) Covid-19.

Geen (verdenking op) besmetting
Vanaf 30 september:
De intake:
De regering geeft aan zo weinig mogelijk te reizen en thuis te blijven maar het blijft mogelijk om een intake aan huis te doen. Afhankelijk van het risiconiveau in die specifieke regio kunnen er andere afspraken gemaakt worden in het KSV en het VSV.

NB. Voorafgaand aan het huisbezoek wordt altijd uitgevraagd of er COVID-19 klachten in het kraamgezin zijn.

De kraamvisite:
Ter bescherming van het kraamgezin, de kraamverzorgende en om de continuïteit van zorg te bewaken is het advies om geen kraamvisite langs te laten komen zolang de kraamverzorgende in huis is.

De reden is:

  • Kraamverzorgenden hebben nauw contact met moeder en kind. Het is belangrijk dat ze door zo weinig mogelijk contact met visite, minder kans lopen besmet te raken
  • Binnenshuis in kleine ruimtes is de besmettingskans groter
  • Kraamverzorgenden verzorgen meerdere gezinnen. Als alle gezinnen ook weer bezoek krijgen zorgt dit toch voor meer contact en is de kans weer groot op een besmetting van andere gezinnen
  • De continuïteit van de zorg moet bewaakt worden. Als veel kraamverzorgenden ziek worden kan er geen goede zorg geleverd worden

Vanuit de overheid geldt de maatregel dat er maximaal 3 externe bezoekers in huis mogen zijn. Ook hier geldt dat afhankelijk van de regio en het risiconiveau in die regio dat het mogelijk is, dat één bezoeker wordt aangewezen die tijdens de kraamweek en tijdens de aanwezigheid van de kraamverzorgende op visite komt.

NB. Leerlingen & verloskundigen & JGZ-medewerkers vallen ook onder de 3 externe bezoekers.

Het advies is te allen tijde dat men voorzichtig moet zijn! Dit voor de pasgeborene, het gezin, maar ook voor de kraamverzorgende.

Voorwaarden voor bezoek zijn:

  • Het kraamgezin vergewist zich ervan dat bezoekers met klachten niet op bezoek komen
  • 1,5 meter afstand houden moet mogelijk zijn
  • Er wordt rekening gehouden met kraamverzorgenden uit kwetsbare groepen
  • Het bezoek houdt zich aan de hygiëne maatregelen

NB. De voorkeur blijft dat dit bezoek enkel komt wanneer de kraamverzorgende niet in huis is.
In de (poli)klinische setting gelden de regels van het ziekenhuis.